Не сте логнат.

#1 Отговор: Избори в Люксембург » Протест в неделя срещу Олигархски » 19/06/2013 08:08:00

Здравейте, ще се радвам някоя вечер след работа да се срещнем по темата. Oбaче, kато гледам разочароващите резултати на последите избори, българите в Люксембург сме заспали овци. Пишете ми на krassimir.kostadinov@gmail.com

#3 Отговор: Съвети на живеещи в Люксембург » :) Моля за съвети за новопристигащи:) » 17/06/2013 10:54:57

1. Вярно ли е, че задължително трябва да знаем френски език, когато пристигнем? Аз съм с отличен английски, а той- с лош, но ще го подобри. Вярно ли е, че просто няма да можем да си намерим работа, ако не знаем френски език? (специално за него ми казаха, че ще е невъзможно ако не знае френски).

Общо взето да, в повечето фирми работят на френски. Има някои и на немски. На английски работят евроинституциите, ама вие не сте в тези категории. Желая ви успех, но ще е трудно.


2. Казаха ми, че минималната заплата официална е 2400 евро и че с 2 500 евро ОБЩ доход след облагане може да се живее доста прилично - какво мислите вие?
И двете твърдения са вярни приблизително. Монималната заплата зависи от квалификацията, а дали ще изкарате с 2500 евро зависи от това какво разбирате под нормално. Давам ви пример -- семейство с 2-3 деца може да живее нормално с около 3000 евро на месец чисто (без ипотека).

3. Във връзка с горното - това означава ли, че ако единият получи шанс за работа в Люксембург, можем да пристигнем и двамата и другият да намери работа на място?
Така е, по добре да не се делите дълго време

4. Чува ли се за продължаване на ограниченията за българи и румънци след края на 2013 г.?
Не.

5. Изключително скъпо ли е да се купи къща или е просто напълно невъзможно, дори след 15 години работа там?:) А как стои въпросът с апартаментите? Какви са алтернативите?
Невъзможно е, освен ако нямате (и двамата) добре платена и сигурна работа и изтеглите заем. Апартаментите също са изключително скъпи (да речем, трудно ще намерите каквото и да е за цена под 300.000 евро, а за къща под 600.000). Алтернатива -- наем. Има и някакви социални програми, по които си “купувате“ жилище без право върху земята, те са по-евтини и съответно по-достъпни.

6. Според вас възможно ли е да се стартира малък бизнес в Люксембург? Пример - магазин за дрехи, маркетинг агенция, пекарна за гевречета:) - давам произволни примери.
Прочетете повече на http://www.guichet.public.lu/entreprise … index.html

7. Какво ще се случи, ако забременея, а единият от двама ни все още не работи?
Няма проблем, ако единия работи, другият е осигурен към него. Може да има проблем ако дойдете бременна, макар че не вярвам.

Board footer

Powered by FluxBB