Не сте логнат.

#1 Отговор: Обяви на българи работещи в Люксембург » Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург? » 13/12/2008 22:08:23

Здравейте,

Както вече писах в друга тема, вече има такава асоциация.
Нарича се "Българско училище в Люксембург" и нарочно в устава й включихме възможно най-широки цели, една от която "популяризиране на българските традиции и култура в Люксембург" - това означава, че можем да организираме всякакви културни прояви, от рецитали и четения, до чествания на 3 март и 24 май.

Уставът на асоциацията е публичен, мога да го препратя на желаещите, защото все още не е публикуван в съответния люксембургски регистър на асоциациите.

Има управителен съвет, който за момента се състои от трите учредителки, но когато се появят и членове, може да бъде преизбран на общо събрание.
Членският внос се определя от общото събрание, не може да надхвърля 300 евро годишно (максимум 25 евро на месец, мисля, че е поносимо).

Създадохме асоциацията, не защото цитирам "от Държавната агенция за българите в чужбина очакват някакво развитие в социалния бг живот в Люкс. "(!), а защото имаме нужда от нея и желание да работим за нея, като отделяме от личното си време, енергия и финанси. Въпреки че не сме създали организацията, за да удовлетворим ДАБЧ, имаме контакти с нейни представители, а също така и с АБУЧ - Асоциацията на българските училища в чужбина.

Засега две краткосрочни цели:
1. да осигурим безвъзмездно помещение за провеждането на уроците по български език, които в момента се провеждат от ентусиасти по домовете абсолютно безплатно;
2. да участваме в провеждане на културно събитие за отбелязване на 3 март - може би фестивал на съвременото българско кино ? както неотдавна имаше фестивал на централноевропейското кино ...

Може би името трябваше да е по-широко, например "Българско културно дружество в Люксембург", но тъй като идеята започна от училището, а едва по-късно решихме да включим и други културни дейности, името остана такова, каквото е. От друга страна, защо едно училище да не може да бъде организатор на рецитал, на пример? Името може да бъде сменено, веднъж щом се окаже, че дейността се е разраснала неимоверно wink

за контакт:
svilena.georgieva@gmail.com
nege@abv.bg (Antoaneta Petrova)

#2 Отговор: Обяви на българи работещи в Люксембург » Български книги » 13/12/2008 21:43:11

Доста добра идея, и макар тук да разполагам с малко книги:

Шарл Азнавур, Доброто старо време (автобиографична)
Любен Дилов, Жестокият експеримент (фантастика?)
Недялко Йорданов, Сбогуване с Бургас (автобиографична)
Дай Ходжис, 501 занимания за деца (без телевизия) - идеи за игри за родители
Джон Кехоу, Нанси Фишер, Подсъзнанието може всичко за деца от 3 до 12г. (знам ли го какво е, съвети за родители, смесено с овладяване на силата на мисълта и визуализация - миш маш от стари истини с езотерика, но има няколко свежи примера и може на някого да му свърши работа)
Библия

+ над 30 заглавия от детската класика - от Патиланци на Ран Босилек, Ние врабчетата на Радичков, 2 детски на Станка Пенчева, през Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада (двете части), Роалд Дал, Джеймс Крюс, Ерих Кестнер, и т.н.

661 785 747
svilena.georgieva@gmail.com

#3 Културни изяви » БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ЛЮКСЕМБУРГ » 12/12/2008 15:54:25

svilena
Отговори: 0

Здравейте,

на 09/12/2008 беше регистрирана асоциация с нестопанска цел - "Българско училище в Люксембург" Ecole Bulgare a Luxembourg asbl (EBL asbl).

Целта на асоциацията е да организира подготовка на живеещи в Люксембург деца по български език и литература, история и георгафия на България, която да се признава от българските институции - училища, министерство и т.н.

За онези, които не се интересуват от свидетелства за завършен клас, понеже нямат никакво намерение детето им да се връща да учи в България,  това училище все пак би могло да е полезно, тъй като ще предостави възможност на децата да научат четмо и писмо (на кирилица!) и да имат основна представа за страната на своите родители.

Предвиждаме асоциацията да участва и в организирането на културни прояви, чествания, и т.н.

Засега една малка групичка ентусиасти се събираме в съботите по домовете, но имаме амбициозна идея от 2009 г. да осигурим помещение за провеждане на занятията. Занятията могат да се провеждат веднъж седмично през почивните дни или дори 2 пъти месечно, но за по-дълго време.

Онези от вас, които се интересуват от идеята, могат да изпращат запитвания на nege@abv.bg (името на учителката е Антоанета Петрова)
Свилена

#4 Обяви на българи работещи в Люксембург » Търси се приемно семейство » 13/03/2008 16:20:40

svilena
Отговори: 0

Търси се приемно семейство за котка между 16 и 25 март 2008 г.

Заминаваме за празниците и не можем да вземем със себе си Джиджи, която е на 8 месеца и е много гальовна и мила.

Доставям я с всички необходими аксесоари + храна за периода.

Доста е спешно, моля обадете се веднага.

661 785 747
Свилена

Board footer

Powered by FluxBB