Не сте логнат.

#1 01/04/2014 11:15:34

p_t
потребител
Регистриран: 24/06/2010
Мнения: 13

Как да продам в България колата ми с люксембургски номера

Колата е с постоянни люксембургски номера, валиден технически преглед, Responsabilite civile etc.

1. Закарване на собствен ход до България.
2. Подписване на договор с купувача (не е необходима нотариална заверка)
3. Опит за регистрация в КАТ София - но КАТ искат да ми вземат люксембургския талон (carte grise - 2-те части), а без него аз не мога да я отрегистрирам тук в Люксембург.

Някой минавал ли е по този път?
Какво трябва да се направи?

Изключен

#2 02/04/2014 08:31:40

violina_stamtcheva
потребител
Регистриран: 14/01/2008
Мнения: 3

Отговор: Как да продам в България колата ми с люксембургски номера

Ами аз минах по този път, ама  по малко-по-сложния. Първо направих тук застраховка за изнасяне в чужбина (само от застрахователната компания Arisa може да се направи такава, офисите са на Cloche D'or), после се отива в тукашния КАТ в Зандвайлер и се отрегистрирар оттам се отвиа в Грюн в Ховалд и се вземат временни номера. После се закарва на собствен ход в България и се регистрира в КАТ. Трябва да се има предвид, че застраховката се прави най-напред, защото в момента в който се отрегистрира, колата не може да се движи без застраховка и при спиране от полицията, могат да я конфискуват без да се разправят дори. Най-добре е, всичко да се направи с друга кола, а временните номера да си ги сложите сами, като оправите документацията.

Големият недостатък на тази процедура е, че застраховката не покрива кражба, така че пътуването е "емоционално". Освен това в КАТ в България прибират временните номера, които тука обаче се заплащат (150 евро).

Успех.

Изключен

#3 02/04/2014 19:54:50

p_t
потребител
Регистриран: 24/06/2010
Мнения: 13

Отговор: Как да продам в България колата ми с люксембургски номера

И аз ходих в Sandweiller да моля да ми дадат транзитни номера (plaque export), но ми отказаха защото съм имал адресна регистрация в Люксембург, т.е. съм местно лице, а транзитните номера били само за "чужденци".

Изключен

#4 07/02/2015 11:51:39

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Как да продам в България колата ми с люксембургски номера

Здравейте,
Аз минах по този път, и всичко мина много гладко, благодарение на съветите на приятел.
Направих договор, на френски и български, с който прехвърлих колата още тук, в Люксембург. Отидох с този договор в петък сутрин да я де-регистрирам от Sandwаiler и помолих да преиздадат талона, на който пише, че колата вече не е записана в Люксембург, с имената на новия собственик, като дадох копие на личната му карта. После, в събота сутрин тръгнах към Бг. Нямаше никакъв проблем по границите. В понеделник сутрин отидох в КАТ, новия собственик предаде люксембургските номера за унищожаване и получи български нови при регистрацията. Същия ден се обадих на люксембургския ми застраховател, и те прекратиха тогава тукашната застраховка.
Ако имате въпроси, пишете ми на info@bglux.org
Лек и весел ден!
Тони

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB