Не сте логнат.

#1 15/06/2009 10:51:47

Antonia
потребител
Регистриран: 19/11/2007
Мнения: 36

Внимание - зачестили измами с дебитни/кредитни карти в региона

Видяно и тутакси преведено от полския форум в Люксембург:
"В Триър действа престъпна банда, която по някакъв начин се сдобива с ПИН кодовете, въвеждани при теглене на пари от банкомат, копира дебитни карти и впоследствие тегли от банковите сметки на собствениците максималния лимит от банкомати в някой от пограничните райони (най-вече в Холандия). Сам станах жертва на подобно престъпление и когато се оплаках в полицията, ме уведомиха, че съм 500-ната жертва на такъв тип кражба през последните седмици.
Подобно нещо се случва най-вече на теглещите пари от банкомати на Postbank.
Наистина повечето от вас по-скоро не теглят пари в Германия, но ако се наложи, в такъв случай непременно закривайте с ръка или портфейл клавиатурата, когато въвеждате ПИН кода си.
Ако не можете да изтеглите пари с Вашата карта или банката Ви отказва транзакция при пазаруване в магазина, веднага проверете наличността по Вашата сметка и се свържете с банката за блокиране на картата."

И от стара статия от "Капитал" - полезни съвети към потребителите:
1. Да се свържат веднага с банката - издател на картата, при съмнения за злоупотреба с нея, загубване, кражба, блокиране на картата или необичайно движение на средства по нея.
2. Да не съобщават своя ПИН код на никого. Да го запомнят наизуст, без да съхраняват запис за него, особено на място, където държат и картата си.
3. Да променят периодично ПИН кода си, особено при съмнения, че картата може да е станала обект на злоупотреба или че кодът може да е научен от друго лице.
4. Да прикриват с ръка клавиатурата на банкомата, когато въвеждат ПИН кода си.
5. Преди транзакция на банкомат да огледат дали на отвора за карта на машината не е прикрепено допълнително устройство и дали няма нещо друго съмнително.
6. Да не изпускат от поглед картата си при плащания в търговски обекти, ресторанти и др. Най-добре е плащанията с нея да стават пред очите им.
7. Да проверяват по-често наличността и движението на средствата по картата им; удобен начин за това е интернет банкирането, което често е безплатно.
8. Да ползват услугата SMS известяване, при която за всяка транзакция с картата получават уведомление за датата, часа и сумата.
9. Когато използват картата си в интернет, да изчитат внимателно условията на съответния сайт, преди да въведат информация за кредитната си карта като номер и срок на валидност, да проверяват дали сайтът е защитен.
10. Да предоставят на банката - издател на картата, актуални телефони за контакт, защото при необходимост тя трябва да се свърже с клиента

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB