Не сте логнат.

#1 01/10/2012 14:57:35

bgpatriot
потребител
Регистриран: 01/10/2012
Мнения: 1

Желаем ли да има българска църква в Люксембург? Моля отговорете!

Драги сънародници,

Молим ви да прочетете това недълго писмо, което има една основна цел:

Да предизвика дискусия и да разбере нагласите сред българите живеещи в Люксембург, относно желанието за създаването на българска църква, в която да служи български православен свещеник.

До този момент е имало няколко индивидуални опити и разговори измежду определени наши сънародници относно тази възможност,  за съжаление без конкретен резултат до този момент. Ние сме уверени, че това може и ще се промени. А това ще стане факт, когато заедно положим усилие и предприемем необходимите стъпки за реализирането на тази Богоугодна идея. Убедени сме че всеки един от вас, дори и тези които не считат себе си за вярващи, ще осъзнаят ползите от основаването на българска православна църква в Люксембург.  Позволяваме си да изброим някои от тях, за да успеем да убедим и тези наши сънародници:

Български общности има почти във всички държави по света, някъде по-малки, някъде по-големи. Без значение от броя на българите които обхващат, общностите са много по-организирани и сплотени в тези градове и държави, където има български църкви. Това е така поради простата причина, че на много места нашите църкви са единствените „български“ места. Там българите имат възможност да утолят не само своите духовни потребности (да получават духовно наставление, да се молят, венчаят, кръщават, причестяват и т.н), но също така и просто да се срещат и общуват един с друг, да празнуват заедно големите български празници, да споделят по между си. Това е особено важно за децата, които по този начин успяват да научават и в крайна сметка да запазят българските християнски традиции и за идните поколения. Всичко това спомага за изграждането на една по-здрава българска общност, независимо от нейната численост.

Някои от вас може би ще кажат, че са атеисти, или биха изтъкнали други лични причини да не подкрепят начинанието. Но помислете пак - вие също бихте имали полза от една по-добре организирана българска общност, която ще създаде възможности за създаването на множество полезни контакти, които биха били полезни за всеки един от нас.

Преобладаващата част от живеещите в Люксембург и региона българи (както от по-старите емигранти, така и от младите ), вече сме направили своя избор и желаем децата ни да израснат именно в тази държава.

Ето защо, с цел да запазим по-лесно своите най-добри черти – православната християнска вяра, българските традиции, както и добрите човешки взаимоотношения по между ни, предлагаме да обединим своите усилия и да изградим заедно една истинска българска църковна общност, която по волята на Бог да бъде предпоставка за добруването на всички живеещи в Люксембург българи.

Тук за много от вас може би ще възникнат следните, а и други въпроси:
„Но как така ние самите ще основем църковна общност и евентуално църковен храм? Това не става ли само чрез българската патриаршия?“
„Няма ли да бъде много трудно и скъпо?“
„Какви са конкретните стъпки, които трябва да се предприемат за реализирането на тази идея?“
и много, много други....

Смятаме че най-добри отговори на тези въпроси би могъл да ни даде представител на БПЦ или православното духовенство в Люксембург, което е на пряко подчинение на гръцкия епископ, по време на нарочно организирана среща. Такава среща ще се наемем да организираме, ако отзивите от настоящето „проучване“ са позитивни и вие изразите вашето желание за подкрепа и участие в това начинание.

Молим всеки един от вас да изрази своето мнение относно това изключително важно за българите в Люксембург начинание, и да изпрати имейл (bptslux@gmail.com) с коментари, въпроси и т.н.

Вярваме, че ако обединим своите усилия, Бог ще ни помогне да запазим „българското“ у себе си и децата ни.

Да не забравяме, че повечето от нас днес живеем и работим тук, именно поради факта че сме българи!

С Уважение:

Валентин Митов
Николай Цанов
Иванка Йорданова
Чавдар Аладжов
Вероника  Борисова
Антон Христов

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB