Не сте логнат.

#1 04/11/2007 10:09:59

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Привет,

Предлагам Ви да споделите гледни точки по следните въпроси:
- Да има ли асоциация на българите в Люксембург?
- Кой да я създаде?
- С какво да се занимава?
- Кой да я движи? Да има ли основно ядро и от кого да се състои? Да има ли представително лице? Кой да то избере? Как?
- Да има ли ограничения за членовете и какви да бъдат те?
- Да има ли членски внос?
- Да има ли лесен достъп до кординатите на нейните членове, класирани по интереси, за по-лесна комуникация? Кои по-точно? Кой може да се свърже с тях, и трябва ли непременно да бъде вече регистрирал се член?
- ...

Въпросите са отворени, както и отговорите, smile , моля да предлагате нови, както и да отговаряте на вече поставените.

Предварително Ви благодаря за проявения интерес.

Изключен

#2 20/11/2007 13:06:22

orlin
потребител
Регистриран: 12/10/2007
Мнения: 1,271

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Аз съм един от радетелите (поборниците, мечтателите - изберете сами:))) да има асоциация на българите в Херцогството. Въпросът е как да ограничим помпозността, административността, показността и правното съдържание на организацията... Почти чувам как някои процеждат през зъби: "Айде, пак ни заорганизираха, пак почнаха да ни слагат в редичка, пак едни и същи, писна ми от демагогия, от постове, от чиновничество..." И сигурно са прави! На мен, преживелия 26 години в тоталитарна България, също ми е писнало от много неща.. но без някои неща не може! Има ги и в "цивилизования" свят, има ги, но подходът и хората в тях ги правят различни и уникални, и занимателни!
Давам най-прост пример от местна почва: една банка иска да се рекламира, да увеличи влиянието си сред повечето представители на дадена нация, работещи в Люксембург. Иска да финансира някакъв национален празник, културно събитие, дори общ купон на тези хора на местна почва. Чудесно, юруш! Добре, но къде да преведе парите? На кого? Значи има нужда от правен субект, банкова сметка, две-три имена зад идеята...
Ето и заради това дори е нужен дебат, анонимен или явен, разгорещен или хладнокръвен, градивен или разкрепостен... Да си кажем правичката, да си споделим, да се опознаем, пък ... каквото сабя покаже!
(Има такава банка и тя чака

Изключен

#3 20/11/2007 19:54:51

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Желание и у мен има. Затова съществува и този сайт, и този форум в него.

Както вече говорихме в португалското, може като начало там да се събираме. Само трябва да определим ден и час, и да се съберем да обсъдим на живо.

Освен твоето прекрасно предложение за банкова подкрепа, което отдавна сподели, от Държавната агенция за българите в чужбина очакват някакво развитие в социалния бг живот в Люкс. Както и от доста други места. Надявам се такава структура да даде тласък и на българските власти да открият посолство тук. Дано не остана само мечтател.

Уважавам дейността на българско-люксембургското приятелско дружество, което досега организира няколко културни прояви, със съдействието на посолството ни в Брюксел и на Абатството, на които участвах като гост. Надявам се да създадем нещо, което да допълва вече изграденото от тях. И не смятам, че ще си пречим. Надявам се да си сътрудничим с тях.

Признавам, че идеята за асоциация звучи доста идеалистично. Българите бързо си завиждат, подминават се по улицата, лесно се ненавиждат един друг. Това ни е национална черта. Още чичо ми, Бог да го прости, ми казваше да се пазя от българите в чужбина, да имам винаги едно на ум, да ги избягвам, за да си нямам неприятности. И въпреки че много си патих, продължавам да не искам да му вярвам, да не искам да следвам съвета му.

Сигурен съм, че на мнозина им е омръзнало да получават съобщения от мен. Че ме мислят за натегач, за интересчия. Но това е повече реакция на хора, които не ме познават лично. Може би е свързано и с позицията, която заемам, да познавам и общувам с много хора.

Повечето българи нямат желание да си мръднат пръста за другите. Това е много лесно и удобно решение. А извиненията, да не го правят, са от всякакво естество. Мисля, че те са се вслушали добре в съвета на чичо ми.

Дори сред тези, които ме познават лично, има хора, които очакват нещо повече от мен, и забравят, че мнозинството прави силата, че и те могат да направят нещо. Такова мнозинство има нужда и от напътствия. Съжалявам, ако понякога подхода ми не е подходящ според някои мои приятели. Но сърденето не е начинът за разрешаване на дадено неудобство.

Стига толкова словоизлияния. Читателите на форума може с право да ме упрекнат, че съм във всички рубрики, и навсякъде правя дълги коментари (е, нали и затова съм администратор... smile ).

Благодаря ти за споделеното тук мнение, и се надявам повече хора да се присъединят към тази хубава инициатива.

Изключен

#4 01/12/2007 19:41:34

yavorrusev
потребител
Регистриран: 11/10/2007
Мнения: 898

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Dragi uchastnizi, az napulno spodeliam va6ia entusiazam. Osven tova mislia che ne e losho da si podavame informazia za vazmojnosti za rabota v LUX. Ima veche dostatuchno bulgari koito imat rabote6t saprug ili sapruga. Nazriava vaprosa s namirane na rabota.
Izvinete me che pi6a na latinitsa. Ne6to mi se skapa Flex Type i ne moga da izpolzvam kirilizata.

Изключен

#5 19/05/2008 04:35:09

vienna
потребител
Регистриран: 19/05/2008
Мнения: 1

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Здравейте,
желая да се свържа с ръководството на
българо-люксембурска организация.ако има такава.
С цел да организирам четене и концерт.
e-mail : agenturinterkklasse@gmx.at

Vienna,S.Zhurkov

(19/05/2008 04:36:01)

Изключен

#6 19/05/2008 08:29:39

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Добър ден,
Този форум е българско медийно пространство, с цел обмен на информация. За момента никаква организация не седи зад него. Ако можем с нещо да сме Ви полезни, ще се радваме да помогнем. Ако имате конкретна идея за мероприятие в Люксембург, може свободно да я публикувате тук.
Е-mail: postmaster@bglux.org
Приятен ден!

Изключен

#7 13/12/2008 22:08:23

svilena
потребител
Регистриран: 13/03/2008
Мнения: 4

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Здравейте,

Както вече писах в друга тема, вече има такава асоциация.
Нарича се "Българско училище в Люксембург" и нарочно в устава й включихме възможно най-широки цели, една от която "популяризиране на българските традиции и култура в Люксембург" - това означава, че можем да организираме всякакви културни прояви, от рецитали и четения, до чествания на 3 март и 24 май.

Уставът на асоциацията е публичен, мога да го препратя на желаещите, защото все още не е публикуван в съответния люксембургски регистър на асоциациите.

Има управителен съвет, който за момента се състои от трите учредителки, но когато се появят и членове, може да бъде преизбран на общо събрание.
Членският внос се определя от общото събрание, не може да надхвърля 300 евро годишно (максимум 25 евро на месец, мисля, че е поносимо).

Създадохме асоциацията, не защото цитирам "от Държавната агенция за българите в чужбина очакват някакво развитие в социалния бг живот в Люкс. "(!), а защото имаме нужда от нея и желание да работим за нея, като отделяме от личното си време, енергия и финанси. Въпреки че не сме създали организацията, за да удовлетворим ДАБЧ, имаме контакти с нейни представители, а също така и с АБУЧ - Асоциацията на българските училища в чужбина.

Засега две краткосрочни цели:
1. да осигурим безвъзмездно помещение за провеждането на уроците по български език, които в момента се провеждат от ентусиасти по домовете абсолютно безплатно;
2. да участваме в провеждане на културно събитие за отбелязване на 3 март - може би фестивал на съвременото българско кино ? както неотдавна имаше фестивал на централноевропейското кино ...

Може би името трябваше да е по-широко, например "Българско културно дружество в Люксембург", но тъй като идеята започна от училището, а едва по-късно решихме да включим и други културни дейности, името остана такова, каквото е. От друга страна, защо едно училище да не може да бъде организатор на рецитал, на пример? Името може да бъде сменено, веднъж щом се окаже, че дейността се е разраснала неимоверно wink

за контакт:
svilena.georgieva@gmail.com
nege@abv.bg (Antoaneta Petrova)

Изключен

#8 03/02/2013 23:37:56

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Zdraveyte,
Mislja, che e vreme da se obedinim. Kak ste go napravim? Tova zavisi samo ot nas. wink
Preglozenia?

Изключен

#9 22/04/2013 15:52:54

katyaV
потребител
Регистриран: 28/03/2013
Мнения: 4

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Zdraveite,
Vklu4vam se kam predi6nite saob6tenia i sa6to mislia, 4e edna aktivna BG association bi bila polezna i mnogo dobra idea v Luxembourg.
Az li4no jiveai v Luxembourg ot okolo 4 godini i skoro slu4aino popadnah na tozi forum. Predi biah tarsila associations po internet, no bez rezultat.
Vidiah v predi6en otgovor ot 2008, 4e e sazdadena BG association "Ecole bulgare Luxembourg". V deinost li e? Ne namiram site internet ili niakakva druga informacia.
Az bih bila zainteresuvana, da u4astvam v tazi ili evenutalno druga association, koito bi se sazdala v bade6te.
Niamam opit v tazi oblast, no sam advokat i pone ot pravna gledna to4ka moga da pomogna za sazdavaneto i administrativnata organizacia.
Imam sa6to i idei za deinosti - za da se sazdavat vazmojnosti za sre6ti mejdu bulgari (predimno, no ne ekskluzivno) - sport, sortie, kulturna deinost t.n.
Kato na4alo mislia, 4e e neobhodima da ima malko dobrovolci, koito biha imali jelanie da otdeliat ot vremeto si za da se obsadi ideiata i razli4nite vazmojnostite.
Ako ima takiva hora, na va6e razpolojenie sam za kontakt.

Katya VASILEVA

Изключен

#10 22/04/2013 23:28:19

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Katya, zdravey!
Nova bg association ima, kazva se Association bulgare au Luxembourg A.s.b.l. (BGLUX): http://www.legilux.public.lu/entr/searc … t=Chercher
Nejnata tzel e da e "chapka" na vsicki drugi bg formatzii. Skoro ste pochnem da nabirame chlenove. V srjada ste se sabirame. Ako imash vreme, si dobre doshla.
Leka vecer,
Tony

Изключен

#11 23/04/2013 17:23:17

katyaV
потребител
Регистриран: 28/03/2013
Мнения: 4

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Zdravei Toni,
Blagodaria za otgovora ti. V sriada sam zaeti i niama da moga se prisaednia kam vas.
6te se opitam pri sledva6to sabirane na association da se vklu4a, ako me darjite v te4enie za data.
Za momenta ima li niakakva deinost konkretno ili teparva 6te se organizira?
Vidiah, 4e les statuts sa ot fevruari mesets.
Leka ve4er.

Katya

Изключен

#12 23/04/2013 19:37:09

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: Да има ли или не нова асоциация на българите в Люксембург?

Zdravey Katya,
Association-a organizira isborite na 12ti may. Drugi dejnosti ste ima dosta skoro.
Ste ti pisha za sledvashtata data.
Pozdravi,
Tony

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB