Не сте логнат.

#1 22/01/2014 08:45:21

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2014 г. / ИМАМ ПРАВО ДА ГЛАСУВАМ И ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРАМ

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2014 г. / ИМАМ ПРАВО ДА ГЛАСУВАМ И ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРАМ

Всички граждани на ЕС ще могат да дадат своя глас на европейските избори през 2014 г. !

Регистрирайте се преди 28 февруари 2014 г.!

На 25 май 2014 г. ще се проведат европейските избори, т.е. всички европейски граждани ще избират своите представители в Европейския парламент.
Ако сте гражданин на държава – членка на ЕС, с люксембургско или друго гражданство, имате право да гласувате на изборите за Европейски парламент. Упражнете

Вашето право и изразете мнението си!

Защо да гласувам?

Европейският парламент представлява и защитава интересите на гражданите на европейско равнище. Наред с другото, негова отговорност е да гласува по законодателни актове на европейско равнище, които засягат много аспекти от всекидневния Ви живот. Следователно да гласувате означава да участвате в определянето на европейската политика!

Кой може да гласува?

Гражданите на Люксембург се включват служебно  в избирателните списъци и автоматично ще бъдат поканени за участие в изборите.
Ако нямате люксембургско гражданство, но сте граждани на друга държава от ЕС, по принцип можете или да избирате членовете на ЕП от родната Ви страна, или да участвате в изборите за членовете на  Европейския парламент от Люксембург.

Ако предпочетете второто, трябва да:
• сте навършили 18 години към деня на изборите,
• да се регистрирате преди 28 февруари 2014 г. в избирателните списъци в общината по местоживеене!

Как да се регистрирам в избирателните списъци?

За регистрация в избирателните списъци е достатъчно да се явите в общинската администрация с:
• валиден документ за самоличност;
И да попълните заявление за регистрация на място.
Можете да се регистрирате по всяко време.

При все това, за да можете да участвате в европейските избори на 25 май 2014 г., трябва да се регистрирате преди 28 февруари 2014 г.

Регистрацията е безплатна.

След като се регистрирате, името Ви ще фигурира в избирателните списъци, докато пребивавате в Люксембург.

Можете да анулирате регистрацията по всяко време.

В Люксембург гласуването е задължително.

Гласуване по пощата също е възможно.

(Забележка: Фактът, че сте регистриран в избирателните списъци за общински избори, не Ви дава право да гласувате на европейските избори. На практика става въпрос за два различни списъка, за всеки от които е необходима отделна регистрация).

Как се гласува?

Няколко дни преди изборите ще получите покана, в която се посочва мястото, датата и часовете, в които можете да дадете Вашия глас, както и инструкции за гласуването. По време на европейските избори Великото херцогство Люксембург избира шестима кандидати: можете или да изберете един списък с 6 кандидати, или да гласувате за шестима различни кандидати, независимо дали имената им фигурират в един и същ или в различни списъци.
Местата се разпределят сред кандидатите, получили най-голям брой гласове.

Гласуването е право! Да гласуваме всички на европейските избори на 25 май 2014 г.!

За допълнителна информация:
• Полезни сведения относно правото на глас на лицата без люксембургско гражданство: www.jepeuxvoter.lu
• Общи сведения относно изборите: www.elections.public.lu
• За връзка: info@olai.public.lu


Explication en français:

Le 25 mai prochain, nous sommes appelés à élire un nouveau Parlement européen. Cette élection est capitale pour l’avenir de l’Europe.

Pour les citoyens européens vivant au Luxembourg, pour participer à cette élection cruciale, il faut vous inscrire sur les listes électorales avant le 28 février.

Alors courrez toutes et tous vous inscrire pour donner un nouveau départ à la vieille Europe !!! www.jepeuxvoter.lu www.elections.public.lu  info@olai.public.lu

Тони (28/02/2014 23:30:11)

Изключен

#2 27/02/2014 09:49:59

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2014 г. / ИМАМ ПРАВО ДА ГЛАСУВАМ И ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРАМ

Zdraveyte,
Dnes ot Bruxelles mi potvardiha, che ne znajat dali ste ima vazmoznost da glasuvame v Lux za bg evro deputati.
Moeto lichno mnenie e, che ne trjabva da se izpuska dneshnia srok za zapisvane tuk. Imajki vpredvid, che e verojatno da njama bg sekzia tuk, ima opastnost da se izgubi vasheto pravo na glas, ako ne se zapishete tuk.
Ako se zapishete da glasuvate v Luxembourg, njama da imate pravo da glasuvate za bulgarskite evro deputati. Sashto taka trjabva da znaete, che dokato njamate luxembourgsko grazdanstvo, moze da se otpishete po vsjako vreme ot luxembourgskite spisatzi, i da se zapishete na bulgarskite.
Pozdravi i lek den,
Anton

Тони (27/02/2014 11:36:11)

Изключен

#3 07/04/2014 14:55:25

Тони
администратор
Регистриран: 19/02/2007
Мнения: 886

Отговор: ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2014 г. / ИМАМ ПРАВО ДА ГЛАСУВАМ И ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРАМ

Уважаеми дами и господа,

В приложение изпращаме съобщение /първото/ за изборите за членове на ЕП от Р България на територията на Белгия и Люксембург. Моля да го разпространите по вашите мрежи за да информираме максимално голям брой наши сънародници.

Засега се надяваме, че ЦИК ще вземе решение да има избирателни секции в Брюксел, Гент, Антверпен и Люксембург. Условията и реда за формиране на секции може да прочетете на сайтовете на ЦИК и МВнР.

Към момента, подаването на електронни заявления на страницата на ЦИК още не е активирано.


Посолство на Р. България в Кралство Белгия
Avenue Moscicki 7
1180 Bruxelles                       
Тел.: +32-2-374 47 88
Факс: +32-2-375 84 94
embassy.brussels@mfa.bg


СЪОБЩЕНИЕ

ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА 25 МАЙ 2014 ГОДИНА

Българските граждани, които искат да упражнят правото си на глас в Белгия или Люксембург на предстоящите на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Р България, могат да подават Заявление-декларация по образец. Краен срок - 29 април 2014 година.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Българските граждани могат да заявят своето желание за гласуване чрез попълване и подаване на Заявление-декларация за гласуване извън страната. Заявлението може да се получи в българските дипломатически или консулски представителства, както и да се изтегли от сайта на МВнР или Централната избирателна комисия.

Заявлението-декларация е обозначено като „ Приложение № 24“. В Заявлението-декларация избирателят вписва на български език имената си по паспорт, лична карта или военна карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната (в държавата-членка на Европейския съюз), в което желае да гласува. В Заявлението избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт. При невярно попълнена или непълна информация, Заявлението се счита за невалидно.

Всеки гласоподавател, който желае да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно.

Заявителят може да избере един от трите начина за подаване на
1. Лично от гласоподавателя в дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава членка на Европейския съюз;

2. По пощата на адрес: Ambassade de Bulgarie, Avenue Moscicki 7, 1180 Bruxelles, Belgique като пощенското клеймо трябва да е с дата до 29.04.2013 г. В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо";

3. Чрез попълнено електронно заявление през интернет страницата на Централна избирателна комисия - www.cik.bg.

В изборния ден избирателят задължително представя документ за самоличност - паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец, която се попълва на място, че отговаря на условията да избира.

Изборният ден започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. Условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната, както и условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии, могат да бъдат намерени на интернет адресите на Министерство на външните работи www.mfa.bg и ЦИК www.cik.bg

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB