Не сте логнат.

#1 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Пасхална света литургия - 4 май, 10 ч. » 24/04/2019 08:08:11

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи сънародници,
 
бихме искали да Ви съобщим, че следващата света литургия на български език в Люксембург ще бъде отслужена на
 
4 май – Светла събота, от 10 ч. в храма към центъра „Йоан XXIII“, адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728, Luxembourg (https://www.lsrs.lu/accueil-homepage/liens-de-la-2e-ligne-du-menu/plan-d-acces.html )
 
Този път ще ни гостува протойерей Добромир Димитров (от православната мисия в Кент, Обединеното Кралство).
 
Заповядайте заедно да тържествуваме за Христовото Възкресение!
 
След пасхалната богослужба о. Добромир ще изнесе беседа на тема „Христос - Новата Пасха“.
 
Това ще е и темата на занятието по вероучение за деца, което, както обикновено, ще бъде проведено по време на светата литургия.
 
Периодът не е постен, а през Светлата седмица не се допуска пост преди Свето причастие. О. Добромир ще е на разположение в храма от 9 ч. за изповед.
 
Не забравяйте да се подготтвите за традиционното борене с боядисани яйца.
 
Ще имаме възможност да се съберем на обяд в ресторанта към комплекса. Заявки ще приемаме до вторник, 30 април.
 
Спасително продължаване на Великия пост и радостно посрещане на светлото Христово Възкресение!
 
Сърдечни поздрави,
 
Църковното настоятелство
На БПЦО „Св. Иван Рилски“

#2 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия и обяд с митрополит Антоний - 7.04 неделя » 03/04/2019 16:12:11

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи в Господа сестри и братя,
 
Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Люксембург в четвъртата неделя на Великия пост. По този начин ще имаме възможност да отбележим съборно и тържествено  петата годишнина от отслужването на първата света литургия на български език в Люксембург, която бе извършена на 22 март 2014 г.
 
На 7 април  митрополит Антоний ще оглави празнична Света архиерейска литургия, в която ще съслужат протойерей Станко Дидов (председател на БПЦО „Св. Иван Рилски) и иконом Милчо Маринов  (от БПЦО „Св. Цар Борис I“, Франкфурт). Богослужението ще бъде извършено в параклиса към центъра „Йоан XXIII“, адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728, Luxembourg (https://www.lsrs.lu/accueil-homepage/li … acces.html) и е с начало от 10 часа.
 
От името на митрополит Антоний и от името на църковното настоятелство Ви каним на духовния празник.  О. Станко Дидов ще е на наше разположение от 8:30 ч. в храма, така че  подготвилите се за изповед могат да заповядат, както обикновено по-рано.
 
По време на светата литургия, в отделна зала ще бъде проведено занятието по вероучение за деца. Темата е "Пътят към Великден - в очакване на чудото на Възкресението".
 
След богослужението ще имаме възможност да се срещнем с епархийския ни архиерей и да обсъдим с него предстоящото развитие и задълбочаване на дейността на църковната община.
 
Духовният празник ще завърши с обяд с митрополита, духовенството и официалните гости в гръцкия ресторант „Ямас“ (6 Rue d'Anvers, 1130Luxembourg). Ориентировъчен час  - 13:30 ч. Молим всеки, който желае да се присъедини към обяда (на собствени разноски), да ни пише на bgeglise@gmail.com или във фейсбук до сряда, 3 април, за да направим своевременно резервацията.
 
Заповядайте на духовното тържество и разпространявайте информацията!
 
Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. Иван Рилски“
Люксембург

#3 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия на български език - 23 март, 10 ч. » 20/03/2019 10:45:51

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи в Господа сестри и братя,

Напомняме Ви, че следващата литургия на български език ще бъде отслужена на 23 март (тази събота) с начало от 10 ч. от епархийския протосингел архим. Атанасий (Султанов), който ще посети Люксембург в периода 22—24 март. 

Обърнете внимание, че този път мястото на срещата ще е различно. С благословението на митр. Атинагор (Вселенска патриаршия) ще имаме възможност да се съберем в параклиса на Вселенската патриаршия „Св. Безсребреници“. 

Адресът е 3, rue Pulvermuhl , L-2356 (сградата е в непосредствена близост до ресторант La Villa). С градски транспорт параклисът може да бъде достигнат с автобуси № 7 и 70 (например от спирка Paris/Zitha – в момента е преместена на N° 42 à 46 avenue de la Liberté). Спирката, на която трябва да слезете, е Pulvermuhl, Hammerdällchen.

По време на богослужението ще бъде проведено традиционното занятие по вероучение за деца. Темите са: „Празникът Благовещение“ и „Великденският пост“, като малчуганите ще имат възможност да изработят изненади за предстоящия празник на своите майки.

Молим желаещите за изповед да пристигнат, както обикновено, по-рано в храма - към около 9 часа, за да има достатъчно време за спокойното извършване на тайнството.

След богослужението архим. Атанасий ще е на наше разположение, за да ни укрепи с пастирски наставления за достойно изпълнение на духовното подвизаване по време на Великия пост, както и за разговор за пътищата и възможностите за развитието на църковната община.
 
Заповядайте! Очакваме Ви!
  
Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. Иван Рилски“
Люксембург

#4 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Задушница в Люксембург в събота, 2 март » 25/02/2019 21:51:44

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи в Господа сестри и братя,

Следващата Света литургия на български език ще бъде отслужена ден преди националния празник на България — в събота, 2 март (Задушница преди Неделя на Страшния съд - Месопустна) с начало от  10 ч.
С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ще ни гостува свещеник Стефан Паликаров, обслужващ духовно православната енория в Милано, Италия.
Мястото на срещата е известно — в храма към центъра „Св. Йоан XXIII“, адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728, Luxembourg.

След Светата литургия о. Стефан ще извърши полагащата се обща панахида за всички по-рано починали наши близки и роднини. Всеки може да донесе варено жито, питка (сладки или сладкиши) и вино за молитвения спомен.
Отец Стефан ще проведе беседа на тема „Живот. Смърт. Вечен живот“ и ще отправи молитва към Всеподателя Бога за благополучието на родината и народа ни в навечерието на Националния празник на България 3 март.
И този път ще имаме възможност да останем по-дълго заедно — на обяд в ресторанта към комплекса (менюто е на стойност 15 евро за възрастни и 10 евро за деца). Който желае да се присъедини към общата трапеза, може да ни пише на bgeglise@gmail.com или във фейсбук.

С благословението на митрополит Антоний на 2 март ще ни гостува също и богословът г-жа Велина Андонова. Тя ще организира две православни ателиета за по-малките и за по-поотрасналите деца. Подробности ще Ви изпратим в отделно съобщение.
Заповядайте и разпространявайте информацията!

Сърдечни поздрави,
Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. Иван Рилски“

#5 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Св. литургия на 5 януари /събота/ от 10:00 часа » 02/01/2019 22:50:37

BG tsurkva
Отговори: 0

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи приятели,

Следващата света литургия на български език ще бъде отслужена от о. Стефан на 5 януари /събота/, отново в храма към Духовната семинария St Jean XXIII (адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728 Luxembourg). За тези от вас, които не са присъствали на някои от предишните служби, сградата на комплекса е в непосредствена близост до Филхармонията – в гората зад Конгресния център (разполага с два безплатни паркинга).

Началото на богослужението ще бъде в около 10:00 часа, а след като завърши о. Стефан ще отслужи Велик водосвет за Йордановден, а също и молебен за новата година. По време на богослужението, отново в специално наета зала, ще се проведе поредното занятие по вероучение за деца. Темата ще бъде : "Богоявление и Ивановден".

Молим желаещите да почерпят Богоявленска вода да носят подходящи съдове! Молим също така желаещите за изповед да бъдат в храма по-рано – към 9:00 ч., за да се опитаме да започнем службата навреме.

След края на богослужението отец Стефан ще бъде на наше разположение до около 17 ч, така че ще съставим списък на желаещите за поръсване и благославяне на домовете с Богоявленска вода. Молим, пишете ни на bgeglise@gmail.com, за да потвърдите вашето желание, като посочите телефон за връзка, а също и адреса Ви. Не на последно място, ще Ви бъдем благодарни и ако ни уведомите дали разполагате с личен автомобил, с който да помогнете за транспорта на отеца през следобяда. Всичко това ще улесни планирането на посещенията му по домовете ни в краткото време, с което разполага преди обратния му полет привечер.

Сърдечни поздрави и с благословение,

Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

#6 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия на 15 декември от 10 ч. » 13/12/2018 23:42:46

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи в Господа сестри и братя,

Уважаеми сънародници,

Църковното настоятелство на БПЦО "Св. Иван Рилски" Ви кани сърдечно на последната за тази календарна година Света литургия на български език. В наситения с празници месец декември ще имаме възможност да се съберем отново само седмица преди Рождество Христово, за да съзрем с молитва топлината на Витлеемската светлина и да се подготвим за тайното посрещане на Богомладенеца.

Кога - на 15 декември (събота), начало на богослужението - 10 ч.

Къде - в крама към центъра "Св. Йоан XXIII", адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728, Luxembourg.

Този път скъп гост ще ни бъде свещеник Стефан Паликаров, който след Светата литургия ни кани на беседа на тема "Поканата преди Рождество Христово е настойчива. Приеми я!"

По време на богослужението, отново в специално наета зала, ще се проведе поредното занятие по вероучение за деца. Темата е: "Рождество Христово (богословски смисъл на празника); малък и голям вход на Светата Литургия; Покръстване на българите - живот и дело на Св. княз Борис Михаил".

Молим желаещите за изповед да пристигнат в храма, както обикновено по-рано - към 9 часа.

Поздрави и молителстваме Божието благословение да е с всички нас!

Църковното настоятелство
на БПЦО "Св. Иван Рилски"

#7 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия на български език - 25 ноември » 15/11/2018 21:14:30

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,
Скъпи в Господа сестри и братя,

Църковното настоятелство към БПЦО „Св. Йоан Рилски”, Люксембург и лично неговият предстоятел протойерей Станко Дидов Ви кани най-сърдечно да отпразнуваме заедно поредната Света литургия на български език в Люксембург.

Кога – на 25 ноември (неделя) с начало от 10,00 ч.

На този ден БПЦ чества паметта на Св. Климент Охридски, небесен покровител на българските студенти. На 24 ноември пък е празникът на Св.вмч. Екатерина, който е само няколко дни след деня на православната християнската младеж и семейство – Въведение Богородично (21 ноември). Тази наситена с празници последна ноемврийска седмица ще бъде овенчана и в Люксембург с неделна света литургия, на която ще се помолим за всички празнуващи и за всички православни християнски семейства, приютени във Великото Херцогство и пограничните му райони.

Къде – в храма към центъра „Св. Йоан XXIII”, адрес: 52, rue Jules Wilhelm L-2728 Luxembourg.

По време на богослужбата, в отделна зала, наета от Църковното настоятелство, ще бъде проведено занятие по вероучение за децата. Темата този път е житието на Св. Климент Охридски, необходимостта от молитвата и смисълът от поменаване на имена по време на Светата литургия. В историческата част от заниманието ще бъде отправен кратък поглед към книжовно-просветното дело на цар Симеон Велики.

Както винаги, о. Станко ще е на наше разположение след богослужението да си поговорим по теми, които ни вълнуват и на които търсим отговор.

Молим желаещите за изповед да бъдат по-рано в храма, както обичайно – към 9 часа.

Поздрави и молителствуваме Божието благословение да е с всички нас!

Очакваме Ви!

Църковното настоятелство на
БПЦО „Св. Иван Рилски”, Люксембург

#8 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия и беседа с прот. Добромир Димитров на 20 октомври » 18/10/2018 21:48:38

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи приятели на БПЦО „Св. Йоан Рилски“, Люксембург,

На 19 октомври Българската православна църква чества есенния празник на всебългарския небесен покровител Св. Преподобни Йоан Рилски чудотворец (Пренасяне на Светите му мощи в старопрестолния Средец).

Той е закрилник и патрон и на малката ни църковна община в Люксембург. Затова църковното настоятелство сърдечно Ви кани на духовно тържество.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за празника ще имаме честта и удоволствието да посрещнем в Люксембург протойерей Добромир Димитров. Той обгрижва духовно православната българска мисия „Св. Константин и Св. Елена“ в Кент, Обединено Кралство и е преподавател в Богословския факултет на Великотърновския университет.

На 20 октомври о. Добромир ще отслужи Света литургия, след което ще имаме възможност да беседваме с него на тема „Християнството в съвременния свят“. (Напомняме Ви, че темата на беседата избрахте сами след онлайн гласуване още през месец май.)

Начало на богослужението – 10 ч. в православния храм на Вселенската патриаршия, адрес: 3, rue Pulvermuhl, L - 2356 Luxembourg.
Намира се на около километър от хотел Софител по улица Val de Hamm (в непосредствена близост до ресторант La Villa).

Начало на беседата с о. Добромир – между 11:30 и 12 ч.

Очакваме Ви многобройни!

Можете да ни пишете на bgeglise@gmail.com  или във фейсбук, ако желаете да допринесете за традиционната братска почерпка след богослужението.

Поздрави и с благословение,

Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. Иван Рилски“

Линкове към някои предходни беседи с о. Добромир:
https://www.youtube.com/watch?v=KjvHasNXvmk
https://www.youtube.com/watch?v=-IopgG2ko_s
https://www.youtube.com/watch?v=QptGzVbkRFE

#9 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Първата Света литургия на български език за новата богослужебна година » 16/09/2018 07:34:50

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

Скъпи приятели,

В понеделник е първият учебен ден в Люксембург, а заедно с новата учебна година по Божия милост подновявме дейността на БПЦО „Св. Йоан Рилски”, Люксембург.

Първата Света литургия на български език за новата богослужебна година ще бъде отслужена на 30 септември (неделя) с начало от 10,00 ч. в храма към центъра „Св. Йоан XXIII” (52, rue Jules Wilhelm, L-2728 Luxembourg). Ето тук можете да намерите схема, за да се ориентирате, ако идвате за първи път в семинарския комплекс:
https://www.lsrs.lu/accueil-homepage/li … acces.html

Ще отпразнуваме литургията с нашия обичан предстоятел – свещеник Станко Дидов.

След края на богослужбата отец Станко ще отслужи традиционния водосвет, за да измолим Божието благословение за началото на новата учебна и църковна година, която да се надяваме ще е още по-успешна за църковната ни община. Разбира се, о. Станко ще е на разположение да си поговорим по въпроси от живота на православните християни или за частни молитви.

Молим желаещите за изповед да бъдат по-рано в храма, както обичайно – към 9 часа, за да можем да положим усилия да започнем светата литургия навреме в посочения час.

Певците към ЦО отправят апел за подкрепа, за да можем да украсим достойно с песнопения богослужбата. Всеки, който има желание да се включи и може да пее популярни мелодии, е добре дошъл в скромния певчески състав. Ще направим възможното да проведем необходимите репетиции за заучаване на полагащите се песнопения. Ако имате интерес, моля пишете ни на: BgEglise@gmail.com.

Поздрави и молим Божието благословение да е с всички нас!

Църковното настоятелство на
БПЦО „Св. Иван Рилски”, Люксембург

#10 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Занятие по вероучение - 21.04 и Св. литургия на български език - 05.05 » 18/04/2018 21:43:50

BG tsurkva
Отговори: 0

Драги сънародници,


На 21 април /събота/ от 17:00 часа ще се проведе следващото занятие по вероучение за деца. Молим ви да вземете под внимание факта, че и този път то ще се проведе в салона на православния храм „Св. Николай“ с адрес: 1A rue du Schlammestee, 5770 Weiler-la-Tour. Темата на урока ще бъде " Смирението - първото блаженство".


Молим да потвърдите дали вашето дете/деца ще присъства(т) като ни пишете възможно най-скоро на следния имейл адрес verojka@gmail.com, тъй като е необходимо да бъдат предварително закупени/подготвени достатъчно материали за всички деца.


Освен това, провеждането на следващата Света Литургия на български език е планирано да бъде на 5 май /събота/ от 10:30 часа, също в православния храм „Св. Николай“.


Сърдечни поздрави,

ЦН на БПЦО „Св. Иван Рилски“-Люксембург

#11 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Следващата литургия ще бъде архиерейска - на 14 април от 10 часа » 09/04/2018 22:33:56

BG tsurkva
Отговори: 0

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

След като през изминалите дни придружихме молитвено Спасителя по пътя Му към Голгота и съпреживяхме скръбта от Неговото разпятие и погребение, ликуваме за Христовото възкресние и сърдечно благопожелаваме на всички нескончаема да бъде Пасхалната радост и по Божия милост да съумеем дълго да запазим светлината от Празника на празниците.

Духовната ни радост се преумножава в нашата община тази година.

Както знаете, в края на Светлата седмица ще имаме честта и радостта да посрещнем в Люксембург епархийския ни архиерей - Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

На 14 април, Света събота митрополит Антоний ще оглави архиерейска света литургия, като ще му съслужат свещеник Станко Дидов (председател на Църковното настоятелство) и свещеник Милчо Маринов (от енорията във Франкфурт на Майн).

Пасхалната богослужба ще бъде отслужена от 10 ч. в храма към духовната семинария St Jean XXIII. Адресът е познат: 52, rue Jules Wilhelm.

Сърдечно каним всички сънародници в региона заедно да празнуваме заедно и да се поздравим с Възкресението, като получим архиерейското благословение. Очакваме Ви!

След богослужбата, както обикновено, ще можем да се почерпим в ресторанта към комплекса, тъй като в Светлата седмица е разрешено всичко. Молим, желаещите да се включат, да ни пишат на имейла или във фейсбук до вторник вечер. Цената на куверта /предястие, ястие, десерт и кафе/е 15 евро.

#12 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Занятие по вероучение на 17.03 и Св. литургия на 24.03 » 13/03/2018 23:36:58

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

До края на Великите пости сме планирали още две събития, на които ще се радваме да Ви видим - занятие по вероучение за най-малките и отслужване на света литургия.

1. Следващият урок по вероучение за деца ще се проведе на 17 март /събота/ от 17:00 до 18:30 ч. отново в залата на православния храм „Св. Николай“ с адрес: 1A rue du Schlammestee, 5770 Weiler-la-Tour.


Молим да потвърдите дали вашето дете/деца ще присъства(т) като ни пишете възможно най-скоро на следния имейл адрес verojka@gmail.com, тъй като е необходимо да бъдат предварително подготвени достатъчно материали за всички деца.

2. На 24 март /събота/ от 10:30 часа ще имаме възможност отново да се съберем на света литургия. По случай големия християнски празник "Благовещение" ще ни гостува свещеник Георги Стоянов от Страсбург. Този път богослужбата ще бъде в храма към Духовната семинария Jean XXIII (адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728 Luxembourg). Както много от Вас вече знаят, сградата на комплекса е в непосредствена близост до Филхармонията – в гората зад Конгресния център (има голям и безплатен паркинг).

Молим желаещите за изповед преди Св. Причастие, да бъдат в храма, както обикновено, по-рано – малко след 9:30 ч.

Бог да бъде с всички нас и благословен и спасителен пост!

Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

#13 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Света литургия и тържествен молебен за 3 март » 23/02/2018 09:10:38

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

Скъпи в Господа сестри и братя,

Напомняме Ви, че най-сърдечно Ви каним да отпразнуваме заедно националния празник и 140-годишнината от Освобождението на България.


Кога? — На 3 март, в 10,30 ч. – начало на Светата литургия на български език, която  ще бъде отслужена от свещеник Стефан Паликаров.


Къде? —  В православния параклис „Свети Безсребреници“ на Вселенската патриаршия. Адресът е 3, rue Pulvermuhl, L - 2356 Luxembourg. Намира се на около километър от хотел Софител по улица Val de Hamm. (Най-близка спирка на автобус № 7  е Pulvermuhl, Hammerdällchen – може да се качите на него на спирка  Centre, Martyrs). 



Как? — По случай 140-годишнината от Освобождението на България след края на светата литургия ще бъде отслужен благодарствен молебен с начало – около 11,30 ч., след което Ви каним на малка празнична почерпка в помещението над храма. 

Ако желаете да допринесете за почерпката,  можете да ни пишете на bgeglise@gmail.com или във фейсбук, или просто да гласувате тук - https://doodle.com/poll/2tdr8hf8m47ah9ss. През Великите пости в съботния ден се разрешава вино и олио, морски дарове се смятат за постна храна, така че възможностите за постни ястия и сладкиши изобилстват.

Молим подготвилите се за изповед да бъдат в храма, както обикновено по-рано – в около 9,30 ч.

Поздрави и с благословение,

Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. Иван Рилски“

#14 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Занятие по вероучение - 27.01 и Св. литургия на български език - 3.02 » 21/01/2018 22:57:33

BG tsurkva
Отговори: 0

Драги сънародници,



На 27 януари /събота/ от 17:00 часа ще се проведе следващото занятие по вероучение за деца. Молим ви да вземете под внимание факта, че този път то ще се проведе в салона на православния храм „Св. Николай“ с адрес: 1A rue du Schlammestee, 5770 Weiler-la-Tour.



Молим да потвърдите дали вашето дете/деца ще присъства(т) като ни пишете възможно най-скоро на следния имейл адрес verojka@gmail.com, тъй като е необходимо да бъдат предварително закупени/подготвени достатъчно материали за всички деца.



Също така, провеждането на следващата Света литургия на български език ще бъде на 3 февруари /събота/ от 10:00 часа в храма към Духовната семинария Jean XXIII (52, rue Jules Wilhelm, L-2728 Luxembourg). Ето тук можете да намерите схема, за да се ориентирате, ако идвате за първи път в семинарския комплекс:

https://www.lsrs.lu/accueil-homepage/li … acces.html



Веднага след завършека на църковната служба, отец Стефан ще изнесе беседа на тема „Смирението, покаянието, спасението на човека и вкусът от Бога“, на която ви каним също да присъствате.



Накрая, ще имаме възможност да обядваме в ресторанта на семинарията. За тази цел, моля да заявите предварително кои от Вас имат желание да присъстват (cssvirbg@gmail.com), тъй като е необходимо предварително да заявим общия брой присъстващи. Цената на обяда е 15 евро за възрастен и 10 евро за дете (напитките се заплащат допълнително).



Сърдечни поздрави и до събота,

ЦН на БПЦО „Св. Иван Рилски“-Люксембург

#15 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Планирани дати за следващите богослужения и уроци по вероучение » 14/01/2018 22:57:30

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

По-долу можете да видите датите, на които предвиждаме да проведем следващите православни богослужения и уроци по вероучение на български език в Люксембург.


1. Богослужения на български език (мястото ще бъде уточнено и обявено допълнително)


3 февруари

3 март

15 април

05 май

10 юни

01 юли


Имаме желанието евентуално да организираме служба и за големия християнски празник „Цветница“, който през настоящата година ще се чества на 1 април, но български свещенник ще има възможност да ни посети и отслужи празнична Света литургия на 31 март. За тази цел ни е необходимо предварително да знаем дали ще има достъчно желаещи да присъстват. Молим Ви да отбележите Вашето намерение тук: https://doodle.com/poll/dgnt2qm7ckxydmrh



2. Вероучение (мястото ще бъде уточнено и обявено допълнително) – ще се опитаме отново да разделим децата в две възрастови групи ако има достатъчно желаещи– до 8 год. и 8+ , за да може уроците да бъдат подходящи и за малките и за по-големите. Ето защо, молим тези от Вас, които желаят децата им да посещават занятията да ни напишат предварително и тяхната възраст. Записването става на имейл адрес: verojka@gmail.com.


27 януари

24 февруари

17 март

21 април

9 юни



Бог да благослови!

Църковното настоятелство

БПЦО „Св. Иван Рилски“-Люксембург

#16 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Св. литургия на 6 януари /събота/ от 10:30 часа » 19/12/2017 23:00:12

BG tsurkva
Отговори: 0

Братя и сестри,

Следващата света литургия на български език ще бъде отслужена от о. Стефан на 6 януари (Йордановден) в храма към Духовната семинария St Jean XXIII (адрес: 52, rue Jules Wilhelm, L-2728 Luxembourg). Сградата на комплекса е в непосредствена близост до Филхармонията – в гората зад Конгресния център (има голям и безплатен паркинг). Началото на богослужението ще бъде в около 10:30 часа, след което о. Стефан ще отслужи и Велик водосвет.

Молим желаещите да почерпят Богоявленска вода да носят подходящи съдове! Молим също така желаещите за изповед да бъдат в храма по-рано – към 9:30 ч., за да се опитаме да започнем службата навреме.

След края на богослужението отец Стефан ще е на наше разположение до около 14 ч., така че ще съставим списък на желаещите за поръсване и благославяне на домовете с Богоявленска вода. Пишете ни на cssvirbg@gmail.com, за да потвърдите вашето желание. Тъй като отеца трябва да си лети обратно за Милано (през Шарлероа) в събота привечер, времето с което ще разполага е ограничено. Ето защо, той ще има възможност да посети домовете само на тези, които първи заявят своето желание.

Весело посрещане на Рождество Христово,

Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

#17 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Следващата света литургия на български език - 16 декемрви/събота/ » 08/12/2017 22:32:16

BG tsurkva
Отговори: 0

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи приятели,

Следващата света литургия ще бъде отслужена от свещеник Стефан Паликаров на 16 декември — в навечерието на Рождество Христово, събота преди празника на Св.прор. Данаил. Началото на богослужението е от 10,30 часа.
С голяма духовна радост бихме искали да Ви съобщим, че по Божия милост за първи път ще имаме възможност да празнуваме Светата Литургия на български език в православен храм - в параклиса на Вселенската патриаршия „Св.Безсребреници“ . Адресът е 3, rue Pulvermuhl, L - 2356 Luxembourg. Намира се на около километър от хотел Софител по улица Val de Hamm.

Параклисът лесно може да бъде достигнат и с обществен транспорт – в непосредствена близост е спирката на автобус номер 29, който може да бъде хванат от спирка Luxembourg/Centre, Paris/Zitha. Слиза се на спирка Pulvermuhl, Hammerdällchen.

Ще се опитаме да помогнем с превоз на енориашите, които желаят да присъстват на богослужението, но нямат личен автомобил и не могат да разчитат на обществения транспорт. Пишете ни!
Молим подготвилите се за изповед да пристигнат, както обикновено, по-рано преди началото на светата литургия – в около 9,30 ч.

След края на богослужбата и преди да изпратим отец Стефан ще се радваме да се съберем на общ обяд (на собствени разноски) в подходящ ресторант. Пишете ни своевременно, ако искате да се присъедините. Ще се радваме да завършим празника заедно.

Свещеник Стефан Паликаров ще е на наше разположение от петък надвечер до събота – късния следобед за личен разговор по духовни теми или за частни молитви.

Сърдечни поздрави и с благословение,

Църковното настоятелство
БПЦО „Св.Иван Рилски“, Люксембург

#18 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Зпазете си календари за 2018 с рисунки на децата... » 06/12/2017 09:03:25

BG tsurkva
Отговори: 0

Здравейте, скъпи сънародници!

Бихме искали да Ви съобщим, че календарите  за 2018 г. с ангелските рисунки на децата от класа по вероучение към Българската Православна Църковна Община "Св. Иван Рилски" - Люксембург са вече предадени за печат.

До края на тази седмица (8.12.2017) могат да бъдат поръчани допълнителни бройки, които могат да бъдат готови до Рождество Христово. Моля пишете ни на: cssvirbg@gmail.com.

Както ви информирахме единичната цена е 15 евро, като събраните средства ще бъдат в подкрепа на Общината. Някои от рисунките в календара можете да видите в нашата официална страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/BPCOSv.IvanRilski

Сърдечни поздрави,

Църковното настоятелство
БПЦО "Св.Иван Рилски", Люксембург

#19 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Дарителска кампания за "Св.Иван Рилски" - Люксембург » 13/07/2017 22:39:59

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи в Господа братя и сестри,

Обръщаме към всички Вас със следния призив:

1. Църковната ни община продължава да се нуждае от помощ, за да се подсили дейността ѝ. Ще бъдем благодарни на онези от Вас, които заявят изрично своето желание да се включат по-активно в делото. Всяка помощ, колкото и малка да изглежда, е от голямо значение.

Нуждаем се от доброволци, които да съдействат при организацията на вече редовните богослужения – напр. с транспорт при посрещането и настаняването на свещениците, при подготовката на храма за служба и при неговото почистване след това, при закупуването на консумативи, при разпространяването на информацията за богослуженията и т.н.

2. Църковното настоятелство открива дарителска кампания за закупуване на:

i) подвижен иконостас, за да имаме възможност да устройваме всяко помещение съобразно православната традиция и да бъдем по-гъвкави при организацията на богослуженията;
(за пример за идеен проект вж. тук: http://www.rilaeu.com/rok%20KREFELD%20E … 0Ich%20ei…

ii) свещници за множащите се иподякони;

iii) кадилница и стойка за нея;

iiii) покривка за престола.

Както миналата година, желаещите да дарят финансови средства могат да се свържат с Валентин Митов, Иванка Йорданова или Николай Бандаков, да ни пишат на имейл адреса cssvirbg@gmail.com.


Бихме искали да благодарим на всички Вас, които подкрепяте дейността на църковната община с лично участие на богослуженията! Високо оценяваме интереса и присъствието Ви, които са също вид на топла подкрепа!

Ако имате желание да усилите участието си, не се колебайте да ни пишете или да се свържете с нас по телефон!

Бог да благослови!

Сърдечни поздрави,

Църковното настоятелство

На БПЦО „Св. Иван Рилски“

#20 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Св. литургия на 1 юли и урок по вероучение на 24 юни » 18/06/2017 22:42:17

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

Имаме удоволствието да Ви поканим на Света литургия на български език на 1.07 /събота/ от 9:30 часа, в храма Saint Alphonse (адрес: 32 Rue des Capucins, L-1313), когато ще празнуваме Възвръщането на светите мощи на Св. Иван Рилски и Св. Безсребреници Козма и Дамян.

Светата литургия на български език ще бъде отслужена от свещеник Стефан Паликаров от Милано. Умоляваме тези от вас, които желаят да се изповядат преди вземането на Св. Причастие, да пристигнат не по-късно от 8:45.

Както вече имаме традиция, след края на литургията, Ви каним на традиционната почерпка като се надяваме, че всеки от нас ще помогне с подготвянето й според възможностите си.

Освен това Ви напомняме, че на 24 юни /събота/ от 17:00 часа е планирано да ce проведе последното за настоящата учебна година занятие по вероучение. Молим да потвърдите дали вашето дете/деца ще присъства(т) като ни пишете най-късно до 20 юни на следния имейл адрес verojka@gmail.com, за да знаем предварително дали ще има достатъчно желаещи.

Бог да бъде с всички нас!
Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург
email: cssvirbg@gmail.com

#21 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Св. литургия на 11 юни и урок по вероучение на 24 юни » 28/05/2017 22:50:03

BG tsurkva
Отговори: 0

Уважаеми сънародници,

Имаме удоволствието да ви поканим на Света литургия на български език на 11.06 /НЕДЕЛЯ/ от 9:30 часа, в помещение в двора към сградата на църквата Saint Alphonse (адрес: 32 Rue des Capucins, L-1313, no входът е от към Rue Willy Coergen).

Този път Богослужбата ще бъде извършена от председателя на нашата църковна община, отец Станко Дидов. Умоляваме тези от вас, които желаят да се изповядат преди вземането на Св. Причастие, да пристигнат не по-късно от 8:45.

След края на литургията, между 11:00 и 12:30 часа, Ви каним на традиционната кратка почерпка като се надяваме, че всеки от нас ще помогне с подготвянето й.

Не сме забравили и най-малките! На 24 юни /събота/ ще се проведе последното за настоящата учебна година занятие по вероучение. Отново урокът ще бъде структуриран в два модула за две възрастови групи - приложно православно ателие за най-малките с начален час 17:00 и беседа с по-големите деца, която ще започне около 17:50 ч. Темата на занятието ще бъде празника на "Св. св. Кирил и Методий".

Молим да потвърдите дали вашето дете/деца ще присъства(т) като ни пишете възможно най-скоро на следния имейл адрес verojka@gmail.com, тъй като е необходимо да бъдат предварително закупени/подготвени достатъчно материали за всички деца. Напомняме че възрастова граница няма, но като цяло занятията са насочени към деца, които са вече ученици.

Бог да бъде с всички нас!
Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург
email: cssvirbg@gmail.com

#22 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Честване на Светите Братя Кирил и Методий - 11 май, 17 ч. » 08/05/2017 21:45:58

BG tsurkva
Отговори: 0

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, скъпи братя и сестри,

На 11 май Българската православна църква чества паметта на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Радваме се да Ви съобщим, че тази година българите в Люксембург за първи път ще можем да отбележим този свят ден всички заедно, обединени около ореола на Светите братя.

Съвместно с културния клуб „Гайда“ и българската общност в Европейското училище, БПЦО „Св. Иван Рилски“ организира тържествено честване на празника със следната програма:

17 ч. – полагане на цветя пред барелефа на Светите братя в Ноймюнстерското абатство.

17:30 ч. – начало на официалното честване на празника.

С благословението на Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний, свещеник Стефан Паликаров ще е отново с нас и ще отслужи молебен пред барелефа на Светите братя.
След молитвеното отбелязване на празника тържеството в чест на Светите братя ще завърши с концертно изпълнение на „Ева квартет“ (които ще ни гостуват благодарение на усилията на нашите приятели от Клуб "Гайда", а входът е свободен) и малък коктейл.

Заповядайте всички, за да преклоним глава пред делото на Светите братя Кирил и Методий и да украсим празника на българската духовност в Люксембург, като го направим паметен за всички присъстващи и най-вече за децата, за които кирилицата е образът на майчиния език и култура извън пределите на родината.

Както вече бе обявено на Светата литургия в събота, за подобаващо участие в организация на празника Църковното настоятелство се нуждае от Вашата помощ. Всеки желаещ може да ни помогне както с парични дарения за поемане на свързаните с това разходи, така и с личен принос. Пишете ни за подробности на cssvirbg@gmail.com!

С благословение и сърдечни поздрави,

Църковното настоятелство
БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

#23 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Православна служба на български език за Гергьовден » 27/04/2017 22:06:58

BG tsurkva
Отговори: 0

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи братя и сестри,

Христос възкръсна от мъртвите и ни каза „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) Радвайте се, защото вечното победи временното, а смисълът на човешкото съществуване окончателно надви над неговото безсмислие!

За да се съхрани и усили Пасхалната радост и в нашата малка църковна община, ще бъде отслужена света литургия по повод четвъртата неделя след Пасха (на Разслабения). Богослужението ще се състои в събота, 6 май (Гергьовден), от 9:00 часа, в храма Saint Alphonse, адрес: 32 Rue des Capucins, L-1313 (до Синематеката и срещу сладкарница „Намюр“). Светата литургия на български език ще бъде отслужена от свещеник Стефан Паликаров от Милано.

Молим подготвилите се за изповед да бъдат в храма в около 8:00 ч. за извършване на тайнството. Причастяването на децата и на останалите внимателно подготвили се е планирано за 10—10:15 ч., защото след това храмът ще бъде зает за друго мероприятие.

След края на богослужбата Църковното настоятелство ще раздаде на присъстващите боядисани яйца за спомняне на Възкресението. Разбира се, ще се съберем и на традиционната братска трапеза, за която молим да допринесем всички — можем да се почерпим с всичко на празника, дори и с гергьовденски специалитети!
Отец Стефан ще е на наше разположение до късния следобед.

Сърдечни поздрави,
Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

#24 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Православна служба на български език - 8 април от 9:30 ч. » 03/04/2017 19:42:06

BG tsurkva
Отговори: 0

Скъпи сестри и братя,

Напомняме Ви, че в следващата събота ще имаме радостта да посрещнем празника Възкресяването на Лазар със света литургия. Тя ще бъде отслужена на 8 април от 9:30 ч. в храма Свети Алфонс.

Както вече съобщихме, ще ни остува отец Стефан Паликаров от Милано. В края на службата той ще освети и раздаде на присъстващите върбови клонки, за да отнесем благословението по домовете си в навечерието на седмицата на Христовите страдания.

Молим приготвилите се за изповед да бъдат в храма в около 8:15 часа.

И този път всеки може да се включи с приготвянето на нещо постно за общата почерпка в края на богослужението.


Поздрави,

Църковното настоятелство на БПЦО "Св. Иван Рилски", Люксембург

#25 БПЦО "Св. Иван Рилски" - Люксембург » Следващите църковни служби на български език » 26/03/2017 23:03:25

BG tsurkva
Отговори: 0

Братя и сестри,

Благодарим на всички, които ни писаха и гласуваха за датата, на която да се съберем за следваща света литургия.

С радост бихме искали да Ви съобщим, че достатъчно енориаши ще останат в Люксембург за Лазаровден и Цветница. Това ще позволи да организираме следващото богослужение, както благослови и митрополит Антоний миналата седмица, в събота, 8 април от 9:30 часа, в храма Saint Alphonse, адрес: 32 Rue des Capucins, L-1313. Свещеник Стефан Паликаров от Милано изрази пастирска готовност да бъде с нас, за да отпразнуваме заедно Възкресението на Лазар и да встъпим в предпразненството на Вход Господен в Йерусалим, като отнесем по домовете си благословено върбово клонче според традицията за Цветница.


Отец Стефан потвърди възможността си да ни гостува и на 6 май - Гергьовден  когато Ви каним на света литургия, която ще бъде първата за нашата църковна община след Пасха, отново в храма Saint Alphonse, от 9:00 часа.


Сърдечни поздрави,

Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“, Люксембург

Board footer

Powered by FluxBB